Zapoznaj się z informacjami nt. RSPO
Olej palmowy – dlaczego jest taki ważny?
Olej palmowy, pozyskiwany z nasion lub miąższu owoców palmy olejowej, jest najczęściej spożywanym olejem na świecie. Swoją popularność, olej palmowy zyskał dzięki niezwykłej wydajności i uniwersalności. Olej palmowy może być pozyskiwany przez cały rok, bez względu na sezon, a uprawy palm olejowych przynoszą znacznie więcej owoców niż uprawy słonecznika, rzepaku czy soi. Dzięki temu, olej palmowy jest znacznie bardziej opłacalny. Ponadto, olej palmowy może być wykorzystywany na wiele różnych sposobów, dlatego producenci żywności, kosmetyków i innych produktów bardzo chętnie z niego korzystają. Obecnie około 50% produktów, które można znaleźć na sklepowych półkach zawiera olej palmowy. Z produkcji oleju palmowego bezpośrednio korzystają również mieszkańcy państw, w których olej jest pozyskiwany – takich jak Indonezja, Malezja czy Tajlandia.
Produkcja oleju stanowi podstawowy sposób na życie dla wielu społeczności w tych państwach. Poza tym, olej palmowy, jako tani i wydajny produkt, jest również optymalnym olejem spożywczym dla najbiedniejszych.
Dlaczego należy zmienić sposób jego produkcji?
Degradacja lasów
Produkcja oleju palmowego wymaga powierzchni, którą uzyskuje się poprzez degradację lasów deszczowych
Powierzchnia plantacji
Ogromne zapotrzebowanie całego świata na olej przyczynia się do ciągłego powiększania plantacji i zakładania kolejnych miejsc uprawy palm olejowych
Flora i fauna
Wycinka kolejnych hektarów lasów deszczowych przyczynia się do wymierania wielu gatunków zwierząt i roślin
Wpływ na ekosystem
Deforestacja ma ogromny wpływ na jakość gleb, co z kolei skutkuje zmianą całego ekosystemu
Środowisko w Indonezji
Jeśli przy obecnym sposobie pozyskiwania oleju palmowego utrzyma się obecne tempo produkcji tego surowca, to do 2022 roku niemal 100% lasów Indonezji może ulec zniszczeniu
Podsycanie konfliktów
Mimo, że produkcja oleju palmowego przyczyniła się do wzrostu gospodarczego w niektórych krajach, zakładanie nowych plantacji bywa jednocześnie podłożem konfliktów pomiędzy plantatorami a ludnością rdzenną, zmuszoną do przesiedlenia w wyniku zakładania nowych miejsc upraw palmy olejowej
Co w takim razie można zrobić?
Zapotrzebowanie na olej palmowy jest ogromne i ciągle rośnie. Jedynym sposobem na utrzymanie takiej samej wydajności produkcji oleju, przy jednoczesnej ochronie środowiska i społeczności jest jego zrównoważona produkcja
Kilka słów o organizacji RSPO
RSPO (Roundtable on Sustainable Palm Oil – Porozumienie dla zrównoważonej produkcji oleju palmowego) jest pozarządową organizacją, która już od 2004 roku działa na rzecz promocji zrównoważonego łańcucha dostaw oleju palmowego. Organizację RSPO tworzą przedstawiciele każdego etapu łańcucha dostaw: plantatorzy, producenci, przetwórcy i sprzedawcy oraz inwestorzy i organizacje społeczne i środowiskowe.
W ramach swojej działalności, organizacja RSPO opracowała zbiór standardów, określających wymagania dla wszystkich organizacji, które chcą zostać częścią Łańcucha Dostaw RSPO. Wymagania RSPO koncentrują się na kwestiach społecznych i środowiskowych. Ich zastosowanie ma na celu złagodzenie i zminimalizowanie negatywnego wpływu produkcji oleju palmowego na środowisko i społeczności.
Obecnie, 20% oleju palmowego produkowanego na świecie posiada certyfikat RSPO. Dzięki zaangażowaniu ponad 2500 członków RSPO we wdrażanie i utrzymywanie zasad zrównoważonej produkcji, oraz promocję certyfikowanego oleju, odsetek certyfikowanego oleju stale wzrasta. Działacze takich organizacji jak Greenpeace i WWF wspierają zrównoważony rozwój i swoją działalnością wymuszają na korporacjach korzystanie tylko i wyłącznie z certyfikowanego oleju palmowego RSPO.